A fost cea mai „fierbinte” iarnă pentru CFR, în ultimul deceniu. Din ianuarie 2008 campania de transferuri din debutul anului nu a „sărit” de 2 milioane de euro, cum s-a întâmplat acum. Țucudean, Ioniță, Bordeianu și Costache sunt jucătorii pe care s-au plătit sume importante, în timp ce brazilianul Gilvan a fost adus liber de contract. După cele șase amicale câștigate, cu un singur gol primit, ies în evidență șase concluzii importante despre cum arată CFR în 2018.
1. Peste două milioane pentru doi titulari
Dintre cei cinci jucători care au fost aduși în această iarnă, se pare că doar doi l-au impresionat pe Dan Petrescu și vor începe ca titulari meciurile oficiale. Ei sunt și vedetele campaniei de transferuri.
Alex Ioniță a ajuns ultimul în cantonamentul din Spania, dar s-a integrat rapid și a marcat două goluri. Cel mai scump român din istoria CFR-ului a fost folosit pe două posturi de către Dan Petrescu. Ioniță a jucat în dreapta, când a intrat în teren fără Deac, dar cu Omrani și a fost introdus în spatele „vârfului” când a jucat în același timp cu Deac. Ultima pare să fie poziția unde va începe în prima partidă oficială și din considerentul că Deac se simte mai bine în flancul drept.
Al doilea titular care pare cert, dintre noii veniți, este George Țucudean. A jucat din primul „11”, ca „număr 9”, în patru dintre cele șase partide amicale și, chiar dacă nu a marcat, este „vârful” principal pentru Dan Petrescu. Venirea sa l-a scos din această poziție pe Omrani, căruia i-a mai rămas un loc unde ar putea evoluat, adică în spatele lui Țucudean. A fost folosit acolo, în primele amicale, înainte de venirea lui Ioniță, dar are cea mai grea luptă pentru titularizare. Ar trebui să-l lase pe bancă pe unul dintre „greii” din atacul CFR-ului: Țucudean, Deac sau Ioniță.
Ceilalți jucători aduși în această iarnă au șanse infime să înceapă ca titulari, în acest moment. Fundașul central Gilvan este în urmă cu pregătirea fizică, Costache are problema lui Omrani și îi va fi greu să-și găsească loc în primul „11”, iar Bordeianu se lovește și el de „zidul” Hoban – Culio.
2. Concurență pe toate posturile
Marele câștig pentru Dan Petrescu, după această iarnă, este că va avea dubluri importante pe toate posturile. Acest lucru nu se întâmpla până acum, variantele viabile fiind destul de limitate, mai ales în atac. Odată cu transferurile din toamnă și iarnă, concurența va fi mult mai mare, în lotul liderului.
A mai sosit un fundaș central, Gilvan, ceea ce crește numărul jucătorilor ce pot evoluat pe acest post la cinci. Vinicius pare „stâlpul” defensivei, iar Andrei Mureșan profită, deocamdată, de accidentarea lui Boli și carențele în pregătire ale lui Gilvan. Cuplul Vinicius – Mureșan va fi cel cu care va începe Petrescu în defensivă, cei doi fiind folosiți împreună, în partidele amicale, unde Luchin a făcut cuplu cu Gilvan, în apărarea „de rezervă”.
A crescut concurența și în rândul „închizătorilor”. Bordeianu pare „dublura” lui Hoban, acolo unde Laurențiu Rus nu a dat mare satisfacție în acest sezon. Djokovic și Culio sunt mijlocașii centrali, cu valențe mai mult ofensive, care se vor bate pentru titularizare.
Cea mai care „bătălie” va fi pentru locurile din atac, în sistemul 4-2-3-1. Pe dreapta pot juca Deac, Ioniță și Costache, chiar dacă primul are șansele cele mai mari să înceapă ca titular. În spatele vârfului pot juca Ioniță sau Omrani, iar în flancul stâng se luptă Mailat, Păun și Nouvier pentru un singur loc. Primul l-a impresionat pe Dan Petrescu. A jucat de trei ori ca titular și a marcat două goluri, în amicalele din Spania.
Și în atac este „înghesuială” mare. Balde și Omrani pândesc locul lui Țucudean. „Ioniță și Mailat joacă parcă de-o viață la CFR. Țucudean nu a înscris, dar a jucat foarte bine. Bordeianu s-a pregătit foarte bine, dar nu a jucat în ultimul meci pentru că a trebuit să plece în țară la botezul copilului. Gilvan a venit în urmă cu pregătirea, dar va recupera. Cred ca suntem mai puternici cu jucatorii care i-am adus”, a spus Dan Petrescu.
3. Manea nu mai este „bătut în cuie”
Fundașul dreapta al CFR-ului a jucat toate minutule, până acum, în Liga 1. Odată cu luarea în considerare a lui Mailat, pentru un post de titular și cu forma bună demonstrată de Costache, Cristi Manea va începe să aibă concurență serioasă. Titularizarea lui era ușor obligatorie, în trecut, pentru că era jucătorul sub 21 de ani. Mailat și Costache intră și ei în această regulă, iar acest lucru îi va da posibilitatea și lui Peteleu să joace fundaș dreapta.
4. Deac rămâne vedeta atacului. Țucudean, niciun gol
În ciuda transferurilor lui Costache, Țucudean și Ioniță, Ciprian Deac a rămas cel mai important jucător al CFR-ului, în amicale. Fotbalistul cu 4 goluri și 11 pase decisive în campionat s-a remarcat cel mai mult în Spania. A marcat 5 goluri în cele 6 jocuri și pare imposibil de înlocuit, în acest moment.
Petrescu n-a reușit în Spania să-l facă și pe Țucudean la fel de eficient ca la Viitorul. Al doilea golgheter al campionatului n-a marcat în Spania, singurii „nouari” care au reușit să o facă fiind Balde și Coman. Doar două goluri goluri în dreptul atacanților ar fi unul dintre puținele motive de îngrijorare pentru Dan Petrescu, după cantonamentul iernii.
5. Costache, marcatorul fără loc de titular
Surpriza plăcută a cantonamentului este tânărul Costache. Jucătorul adus de la Dinamo pentru 700.000 de euro a marcat trei goluri în amicale, toate din postura de rezervă. Astfel, deși îi va fi aproape imposibil să joace în fața lui Deac și Ioniță, Costache reprezintă un câștig pentru Dan Petrescu. CFR a marcat doar 9 goluri, din 35, prin jucătorii intrați din postura de rezerve, în acest campionat. Costache ar putea deveni „arma secretă” care îi lipsea „Bursucului”.
6. Un singur gol primit, dar adversari modești
CFR a fost campioana amicalelor, în comparația cu restul echipelor din play-off. Șase victorii din tot atâtea partide și un singur gol primit este bilanțul de invidiat al partidelor din cantonament pentru lider. Totuși, valoarea adversarilor întâlniți în Spania nu a fost una ridicată. Aceștia i-au pus rar probleme liderului.
CD Castellon, echipă din liga a IV-a a Spaniei, tineretul lui Monchengladbach, FC Sfântul Gheorghe, din Republica Moldova, sau Beijing Rehne, din liga a doua chineză, au fost adversari mult sub nivelul CFR-ului. Rapid Viena (locul 3 în Austria) și Videoton (locul 2 în Ungaria) au fost singurele echipe „cu nume” pe care le-a întâlnit liderul.
„Nu am primit decât un gol în partidele de pregătire, poate nici adversarii nu au fost așa cum se așteptam. Băieții au făcut un cantonament bun și s-au comportat foarte bine la meciuri și la antrenamente”, a recunoscut Dan Petrescu.
Cum ar putea arăta CFR în prima etapă din 2018:
Arlauskis – Manea, Vinicius, A. Mureșan, Camora – Hoban, Culio – Deac, Ioniță, Mailat – Țucudean
Echipa rezervelor:
Duka (Vîtcă) – Peteleu, Gilvan, Luchin (Boli), A. Vlad – Bordeianu (L. Rus), Djokovic – Costache, Omrani, Păun (Nouvier) – Balde (Coman)
Amicalele CFR-ului:
CFR Cluj – CD Castellon 4-0 (Hoban, Culio, Costache) CFR Cluj – Rapid Viena 3-1 (Mailat, Deac, Costache) CFR Cluj – Borussia Monchengladbach U23 1-0 (Ioniță) CFR Cluj – Videoton 3-0 (Deac, Păun, Coman) CFR Cluj – FC Sfântul Gheorghe 6-0 (Deac x 3, Păun, Balde, Costache) CFR Cluj – Beijing Rehne 3-0 (Ioniță, Omrani, Mailat)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER